Tomáš Kupec

Diagnóza: „Klausofobik“

Rozhodl jsem se s vámi podělit o měsíc starý email, který jsem zaslal Tomáši Halíkovi v reakci na jeho „klausofobický“ článek - Nedávejte císaři, co je Boží. Dovoluji si zveřejnit také jeho krátkou reakci s vírou, že oceníte názor obou stran.

25.11.2011 v 18:00 | Karma článku: 23.12 | Přečteno: 1863 | Diskuse

Tomáš Kupec

Židovský paradox v MAAE

MAAE (Mezinárodní agentura pro atomovou energii) je od svého vzniku v roce 1957 klíčovým hráčem na poli rozvoje jaderných technologii. Úlohou MAAE je zejména zavádět a uplatňovat bezpečnostní záruky u jaderných programů smluvně zavázaných zemí. Klíčovým dokumentem, který má za úkol agentuře poskytnout potřebné kompetence, je Smlouva o nešíření jaderných zbraní. Ta byla podepsána v roce 1968 a v platnost vstoupila 5. března 1970.

23.11.2011 v 16:22 | Karma článku: 16.38 | Přečteno: 1650 | Diskuse

Tomáš Kupec

Leváctví z Bruselu: referendum pouze je-li názor obyvatel nezávadný

Vážení občané, český národe, už jste se dovtípili, jakou úlohu hraje slovo demokracie v Evropské unii? Dovolím si odpovědět za vás. Demokracie je zde prázdný výraz, jehož častým vyslovováním se v současné politice legitimizují nedemokratické posuny ve společenském uspořádání. V poslední době je častěji tento výraz pouze teoretického charakteru a jeho praktická funkcionalita je častěji iluzí než skutečnou realitou.

2.11.2011 v 13:06 | Karma článku: 32.21 | Přečteno: 1334 | Diskuse

Tomáš Kupec

Havlova partaj pracuje na odstranění překážky jménem Václav Klaus

Určitě jste zaznamenali obviněni kanceláře prezidenta republiky z příjímání úplatku ve věci udělování milosti. Jako každého i mě to šokovalo, zvláště proto, že si Václava Klause vážím a nedokážu si představit, že by tak zásadový člověk byl schopen podobné věci. Aniž bych vychladl, přečetl jsem si vyjádření obou stran a emotivně píší, že mi tady něco nesedí. Nebudu analyzovat, zdali jsou fakta předložené Respektem relevantní, to pravděpodobně posoudí tomu příslušné instituce. Ovšem rád bych veřejnost upozornil na podstatný detail, který média opomíjejí.

18.10.2011 v 18:35 | Karma článku: 40.46 | Přečteno: 3262 | Diskuse

Tomáš Kupec

Protestující ve světě omylem utužují myšlenku globálního socialismu

Protestující po celém světě správně identifikovali nemorální vztah mezi finanční sférou a státní moci za zdroj mimo jiné sociálních problémů ve společnosti. Problém je, že tento vztah je chápan jako negativní projev kapitalismu. Ovšem nic není dál od pravdy než tvrzení, že nynější stav společnosti je důsledkem fungování respektive nefungování volného trhu čili kapitalismu. Naopak. Pokusné řezy do přirozenosti tržního prostředí způsobily aktuální problémy a systémové krvácení, které se projevuje zvýšeným výskytem nespravedlností kolem nás. Vina ale leží na bedrech socialismu, proto je velmi hloupé volat po zásazích a pomoci ze strany státní moci, která zastupuje právě tuto ideologii. Správně bychom měli naopak demonstrovat za znovuzavedení kapitalismu, volného trhu a za menší vliv státních institucí a jejich zásahů do ekonomiky i naších životů.

16.10.2011 v 23:11 | Karma článku: 24.54 | Přečteno: 1474 | Diskuse

Tomáš Kupec

Hranolková daň a sociální inženýrství EU

Ve filmu Demolition Man, kde hlavní roli ztvárnil Sylvester Stallone, museli lidé v roce 2032, kteří chtěli jíst hamburgery, čoudit, nasávat, dopřávat si zkrátka různých hříšných požitků a neřestí, opustit novou utopickou civilizaci 21. století. Lidé byli nuceni uchýlit se do podzemních stok. Byli označeni za burany a buřiče. Tamější mocenské centrum se je snažilo vymítit, aby tak mohla nastat již konečná hodnotově homogenní a trvalá utopie. Vůdce vzbouřenců, či rebelů v jedné scéně o svých lidech prohlásí zhruba toto: Jediné, co tito lidí chtěli, byla svoboda se upatlat nezdravým jídlem, pít alkohol do poslední ledviny a kouřit cigarety, co plíce ráčí. Není to přesné znění, ale vystihuje to podstatu konfliktu, který nyní koření v naší společnosti. Kde bude sídlit centrum naší nervové soustavy? V našem mozku nebo v Bruselu?! Nebudeme-li mít možnost se svobodně rozhodovat například o svém těle, nebudeme mít možnost uplatňovat svou vůli, a tedy budeme intelektuálně vegetovat.

16.10.2011 v 13:55 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 1743 | Diskuse

Tomáš Kupec

Chemik a technolog Kalousek – oceněný břídil?

Stejně jako ministr financí Miroslav Kalousek nemám ekonomické vzdělání, přesto si troufnu uvést několik čísel, a pokusím se shrnout, za jakou činnost obdržel od časopisu Emerging Markets ocenění ministr financí roku 2011 pro oblast rozvíjejících se evropských ekonomik. Prosím o shovívavost, pokud se dopustím nějakých nepřesností. Text a data jsou pouze ilustrativní a zejména inspirací pro jiné, třeba ty vzdělanější a znalejší problematiky, kteří mohou rozebrat věc profesionálněji.

1.10.2011 v 17:32 | Karma článku: 28.16 | Přečteno: 2318 | Diskuse

Tomáš Kupec

Halík se čertí, bojí se o svůj vliv v katolické církvi?

Kněz Tomáš Halík se strachem zatřásl, když si poslechl při příležitosti státního svátku projev prezidenta Klause ve Staré Boleslavi. Nevyděsil ho podle mě projev samotný, ale spíš reakce pozorných posluchačů. Ti nejednou s nadšením prezidenta republiky přerušili tleskotem, aby tak vyjádřili jednotu s jeho sdělením. Projev je k dispozici na osobních stránkách prezidenta.

30.9.2011 v 12:51 | Karma článku: 25.25 | Přečteno: 1631 | Diskuse

Tomáš Kupec

Proizrealský novinář Palata útočí na Romy a Palestince

Středoevropan Luboš Palata napsal pro Lidovky.cz text s provokativním názvem - Romský stát požádá o plné členství v OSN. Textem předkládá fikci možné budoucí snahy Romů ohrozit Středoevropskou federaci tím, že požádají OSN o vymezení části středoevropského území pro jejich samostatný stát. Autor poukazuje na nebezpečí vyslovování názorů - ať jsou myšleny vážně či nikoliv, které polemizují o možném vyčlenění území pro občany Romské národnosti.

21.9.2011 v 12:14 | Karma článku: 14.28 | Přečteno: 1664 | Diskuse

Tomáš Kupec

Pani Macková je buď hloupá, anebo sprostá lhářka!

(Podlý mediální útok na Íránského prezidenta) Dnes 25. srpna informační portál eurozrpavy.cz uveřejnil článek Kataríny Mackové, který účelně a lživě manipuluje s mediálním obrazem prezidenta Íránské republiky. Již samotný nadpis článku „Írán je odhodlán vyhladit Izrael, hřímal Ahmadínežád“ je sprostou urážkou zdravého rozumu čtenářů. Pani Macková je buď hloupá, anebo sprostá lhářka! V prvém případě by se neměla věnovat zaměstnání, kde je potřeba vyšší míra inteligence. V druhém by se mu neměla věnovat o to více, jelikož porušuje minimálně novinářskou etiku.

25.8.2011 v 22:52 | Karma článku: 14.82 | Přečteno: 1605 | Diskuse

Tomáš Kupec

Pravda a láska velí k útoku na vlastenectví a konzervatismus

Pravda a láska velí k útoku na tradiční hodnoty a individualismus svobodného člověka. Jak můžeme nyní ve vykonstruované kauze Bátora postřehnout, individualismus, který nekoresponduje s představami vládnoucích sil, není žádoucí, ba v případě pana Bátory je skoro zločinem. Současné horlivé ataky na osobu poradce ministra školství Ladislava Bátory a snaha zdiskreditovat filosofii, kterou veřejně ze svého životního přesvědčení podporuje, byla vyvolaná absurdně bezvýznamným výrokem, který média vylovily z miliardy jiných spontánních výroku na sociálních sítích. ČT24 jej dokonce zvolila za téma dne.

17.8.2011 v 18:13 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 1743 | Diskuse

Tomáš Kupec

Fašizoidní levice - hrozba současnosti

Definuje-li někdo míru naši svobody, nejsme ničím jiným než jeho otroky. Stát má dohlížet, aby takto nikdo naší svobodu neomezoval, ovšem paradoxně je to nejčastěji on, kdo si nárokuje právo nás vychovávat a dohlížet na „správnost našeho rozhodování“. Jsem rád, že se nyní daří poukazovat na pramen, z kterého toto pojetí státu a společnosti vychází, že si lidé začínají uvědomovat, že státní moc si přeje levice a že naopak společnost, kde je základem člověk se svobodnou vůlí, je modelem pravice. Je proto také potěšující zaznamenávat zvýšené množství hlasů, které současnou politickou reprezentaci odmítají považovat za reprezentanty pravicových idejí. Je to bezpochyby správný závěr, podíváme-li se na činnost Nečasovy vlády, která v kolizi s pravicovými idejemi zavádí nové daně, ty stávající zvyšuje, bez naší vůle deleguje pravomoci na Evropskou unii, a co je nejhorší, předkládá rozpočty, které nás jako národ i jako jednotlivce směrují prostřednictvím zadlužování do finančně-politického otroctví. Abych nebyl nespravedlivý, stejně tak nepravicovou vládou byla vláda Miroslava Topolánka nebo Jana Fišera, kteří na svobodě jednotlivce páchali možná ještě větší zločiny než nynější vláda. Jediným viditelným skutečně pravicovým premiérem u nás byl pouze nynější prezident Václav Klaus, jemuž vděčíme, ať už si to připouštíme nebo ne, za mnohé naše ještě existující svobody. Ty by jistě za potencionální dominance tehdejší levice a neexistence pravicového vůle velmi snadno zanikly.

2.8.2011 v 18:35 | Karma článku: 23.47 | Přečteno: 2204 | Diskuse

Tomáš Kupec

Dotace jsou nástroj levice k zotročení lidu

Základním rozdíl mezi idejemi levice a pravice je v míře svobody, kterou si představují pro společnost. Pravice dává důraz na individuální svobodu, levice naopak tíhne k rodičovskému zvyku ji omezovat. Další vystižná charakteristika tvrdí: „Pravice definuje zákonem kroky, které nesmíme činit. Levice naopak jim definuje to, co činit smíme.“ Je tedy zřejmé, která strana dává větší manévrující prostor člověku se svobodně rozhodovat, která strana má demokratické rozhodování postavené na svobodném lidu a která na zotročeném. Protože se čím dále více zajímám spíše než o informatiku, kterou studuji o problémy společnosti, zvolil jsem si za závěrečnou práci téma, ve kterém se o ně mohu alespoň z části dotýkat. Má práce se soustředila na odhalování příčin rozmachu některých specializovaných technologií v našem školství a důsledky, které zvýšený zájem o ně přináší. V rámci mého bádání po informacích jsem se nejednou setkal s kontroverzními kroky zástupců škol a úřadů, které hraničily nejen s morální legitimitou. Veškeré problémy, na které jsem narazil, měly vždy jednoho společného jmenovatele. Byly jim dotace.

16.7.2011 v 0:06 | Karma článku: 20.23 | Přečteno: 1082 | Diskuse

Tomáš Kupec

Revizionismus Íránského prezidenta, Dr. Mahmuda Ahmadínedžáda

V roce 2006 Der Spiegel uskutečnilo interview s Íránským prezidentem. Jeho záznam sklidil a stále sklízí velký úspěch. Íránský prezident, Mahmud Ahmadínedžád, pro jedny zlosyn, pro druhé symbol spravedlnosti a moudrosti, v něm prokázal, že má bezpochyby schopnost vyvolávat u svých posluchačů různorodou škálu velmi silných emocí. Byť jsem se k interview s tímto významným perským akademikem a nynějším prezidentem dostal již před nějakou dobou, rád bych se k němu nyní vrátil, a to hlavně pro ty z nás, kteří ještě neměli příležitost seznámit se s prezidentovými názory. Při té příležitosti chci vyzvednout zejména jednu z jeho částí, která ve své jednoduché logice skrývá zajímavé a nepopulárně stavěné názorové konstrukce.

15.7.2011 v 14:18 | Karma článku: 15.81 | Přečteno: 1345 | Diskuse

Tomáš Kupec

Veřejný protest ve věci „Bátora“

Dnes jsem na studentském portále Ostravské univerzity zaregistroval dokument, ve kterém Studentská komora Rady vysokých škol (SK RVŠ) podporuje odmítavé stanovisko Vědecké rady FF UK k angažování Ladislava Bátory na MŠMT. To mě nemohlo nechat chladným, proto jsem poslal prof. RNDr. Jiří Močkořovi, DrSc. rektorovi OU toto prohlášení, protest, či výzvu:

26.3.2011 v 0:28 | Karma článku: 31.85 | Přečteno: 2163 | Diskuse

Tomáš Kupec

Libye - ideový šovinismus globalizátorů

Dokud se arabské země hodily globalizátorům do mozaiky jejich politických hrátek, nebyly z jejich strany v přímém ohrožení. Ovšem nyní, kdy se dosáhlo určité arabské demoralizace a povedlo se částečně demontovat jejich celkovou soudržnost, jsou na řadě další kroky dlouhodobé strategie, která má v této fázi za úkol, vypořádat se s těmito nyní již nepotřebnými (opotřebovanými) nástroji - autoritami arabského světa.

25.3.2011 v 3:50 | Karma článku: 18.05 | Přečteno: 1185 | Diskuse

Tomáš Kupec

Klaus je ten z Václavů, kdo si zasluhuje Nobelovu cenu za mír

Dnes po vyjádřeních exprezidenta Havla i současného prezidenta Klause k možné vojenské intervenci v Libyi jsem se utvrdil v názoru, že humanita a rozum jsou vlastnostmi Václava Klause nikoliv prvně jmenovaného.

7.3.2011 v 15:18 | Karma článku: 29.14 | Přečteno: 2256 | Diskuse

Tomáš Kupec

Nepřímý argument proti centrálně řízené Evropě

Tento příspěvek jsem se rozhodl napsat v době, kdy jsem sbíral podklady pro mou bakalářskou práci, ve které analyzuji využívání interaktivních tabulí ve vzdělávání. Procházel jsem základní i střední školy, debatoval se zástupci managementů i jednotlivými učiteli, navštívil město i obecní úřad. Vše proto, abych mimo jiné pochopil princip hospodaření škol, abych si udělal obrázek o jejich strategickém uvažování.

7.3.2011 v 13:24 | Karma článku: 23.58 | Přečteno: 1849 | Diskuse

Tomáš Kupec

Několik důvodů proč se bát globální vlády.

Tradičním zvykem úzkého intelektuálního proudu u nás i ve světě je předkládat prostřednictvím médií účelovou argumentaci ve prospěch záměru, nastolit celosvětovou vládu. Velmi dovedně každý den prostřednictvím médii tak tito intelektuálové masírují postoj společnosti k vlastním svobodám a právům, aby proces globální integrace byl přijat bez výrazných komplikací a zástupci lidu nastolený nový řád, mohl pak být sofistikovaně prohlašován za demokraticky zvolený. Jak z nadpisu článku vyplývá, nejsem příznivcem této ideje, a proto jsem se rozhodl oponovat tomuto volání po novém uspořádání světa sepsáním pár protiargumentů.

1.1.2011 v 2:35 | Karma článku: 22.33 | Přečteno: 1176 | Diskuse

Tomáš Kupec

Lid KLDR i lid Iránu jsou existence a suverenity hodné společnosti!

Dneska jsem se rozhodl troufale pustit do silně kontroverzního tématu. Přivedly mě k němu zejména zahraniční a česká média, která se v poslední době až příliš jednostranně v obavách zamýšlejí, jestli KLDR nebo Irán finálně vyprovokují zahájení válečného konfliktu. Jen málokteré médium se ale také zamýšlí, zdali by konflikt například s USA byl nutný a z americké strany nějak ospravedlnitelný, jestli tyto západem odsuzované země mají stejné právo jako ty západní na zachování vlastní svrchovanosti, suverenity a vypěstovaného společenského řádu. Zdali jakožto suveréni státy mají právo jako ty „západní“ na rozvoj hospodářství, společnosti a obrany podle vlastních představ.

23.12.2010 v 15:20 | Karma článku: 17.61 | Přečteno: 1934 | Diskuse
Počet článků 62 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1739

Ostravák žijící toho času v Praze.