Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

snegon

1. 12. 2010 9:18
Zaujala mě zejména věta:

"Ovšem volby jsou volby a možnosti politické spolupráce jsme jim vytvořili my voliči sami."

Její použití autorem je důkaz jak účinná je propaganda šířená mainstreamovými médii. Aktuální situace je zcela jiná. Ekonomicko mocenské skupiny bojují v rámci politických stran dlouho před volbami o místa na kandidátkách a volby jsou už jenom více či méně dobře zrežírované divadlo, která má dodat výsledkům zmíněných bojů zdání legality. Dokud nedojde k systémové změně, např. že v rámci voleb budou přímo voleni šéfové jednotlivých samospráv a úřadů, kteří si pak budou sami rozhodovat o spolupracovnících, tak se z toho nevyhrabeme.

0 0
možnosti

iacobau

1. 12. 2010 9:16
Princip demokracie

Demokracie nám nedává jen odpovědi na otázky JAK, ale taky PROČ. Z matematického i zákonného hlediska je pražská koalice legální a není třeba jí nic vytknout.

Avšak je třeba si uvědomit, že systém politických stran je tu k tomu, aby reprezentoval vždy určitou část voličů, kteří se ztotožňují s programy těchto stran a umožnil tak vést zemi, kraj či město podle vůle těch, kteří volili. Je logické, že vítězná strana by měla vládnout, pokud získá dostatečnou podporu (většinu). Naopak opozice, která měla "smůlu", by měla maximálně kontrolovat vládnoucí stranu a upozorňovat na vše, co se jí nezdá. Tím je totiž vládnoucí straně zabráněno chovat se jako absolutistický vládce.

Když nemá vítězná strana většinu, snaží se vytvořit koalici se stranou či stranami, které jsou programově nejblíže (je to logické). Jak si ale vysvětlit, že strany, které leží na opačném konci spektra (ODS a ČSSD) a které tvrdili, že když vyhraje soupeř, nastane katastrofa, se dokázali domluvit a najít shodu z 80%?

0 0
možnosti

iacobau

1. 12. 2010 9:22
Re: Princip demokracie

Nota bene když více než tři čtvrtiny voličů nevolilo ODS, často kvůli její špatné pověsti a temným nitkám na vlivné podnikatelské skupiny, zajišťující jim napojení na veřejné zdroje.

Výsledná koalice je zářným příkladem toho, že i když volič dá ve volbách jasný signál, co chce a co ne, nemusí být vše ztraceno. Co se říkalo včera dnes už neplatí, udělá se dohoda a není třeba nitky přestříhávat. To jistě nemá s demokracií nic společného, to je jen způsob, jak ji obejít, a to zcela legálně.

Demokracie sama o sobě nevytváří hodnoty, na kterých stojí. Zářným příkladem toho jsou např. Hitlerova demokratická cesta k moci (alespoň zpočátku) či demokratický nástup komunismu u nás.

Je dobré, když se lidi ozvou, pokud se jim něco nelíbí, a nechovají se jako ovečky, které dostanou med kolem huby jen před volbami a pak jim nezbude než držet hubu a krok.

0 0
možnosti

Streit

1. 12. 2010 9:00
Souhlas

R^

0 0
možnosti

Norskydocent

1. 12. 2010 8:28
Děkuji za upozornění!

Upomněl jste mě, že i nafoukaný a sebestředný student může být potencionálně pro svobodu a právo velkým nebezpečím.

P.S. K prostudování doporučuji knihu "Velký slovník floskulí" od Vladimíra Justa ;-).

0 0
možnosti

A ty, MORHHO

1. 12. 2010 8:30
Re: Děkuji za upozornění!

Jo JUST, to je  velký myslitel......:-):-)[>-]

0 0
možnosti

A ty, MORHHO

1. 12. 2010 8:18
Skvěle a pravdivě napsané !

Dík !R^[>-]

0 0
možnosti

markyz.Gero

1. 12. 2010 7:59
řekl bych

že je to poněkud hloupé, ne poněkud uplně celé je to hloupé jestliže tohle je student tak nás potěš příroda

0 0
možnosti

moudrá Jana

1. 12. 2010 7:56
Ono je to trochu jinak,

když se Havel už nemůže ukázat doma, tak se musí ukázat aspoň při demonstraci křiklounů z TOP 09. Přeberte si to jak chcete ale Dáša poslední dobou kvete, čímpak to asi?;-D

0 0
možnosti

akki

1. 12. 2010 7:58
Re: Ono je to trochu jinak,

Máte špatný nick, změnit.Rv

0 0
možnosti

kubíkjansů

1. 12. 2010 7:50
mno

Když si tu budeme povídat o demokracii a o tom, jak jí sám popisujete, měl bych k tomu pár připomínek a podnětů. Začít můžeme třeba u teorie politických stran. V politických stranách se sdružují lidé, kteří mají navzájem blízké zájmy - ať už ideové, ekonomické, atd. - a společnými silami chtějí navenek tyto zájmy reprezentovat. Veřejně tyto zájmy a ideje deklarují (politický či volební program) a jdou s nimi do voleb. Volič si pak vybírá toho, o kom si na základě politického programu zjistí, že bude jeho zájmy nejlépe zastupovat. Jenže když pak volená skupina lidí upřednostní své partikulární osobní zájmy (kšefty z veřejných peněz) před zastupováním zájmů občanů - voličů, není se co divit, že se voliči kapánek namíchnou. Ono totiž jedním z průvodních jevů demokracie je i to, že člověk může svobodně vyjádřit odpor k něčemu, co se mu nelíbí.

0 0
možnosti

kubíkjansů

1. 12. 2010 7:52
Re: mno

Kdyby všichni jenom seděli, koukali a řekli si "Aha, tak my je sice

volili, oni pak na nás udělali podraz, tak zase pár let počkáme, a když

na to náhodou nezapomeneme, tak pudeme zase k volbám." - tak to by byla nejlepší cesta ke stádovosti ovčanů, jak je popisujete Vy! Úcta k právnímu řádu je jednoznačně nutná, ale do něj se nedá zakotvit nějaké "morální minimum", které by měli mít politici v rámci zodpovědnosti vůči svým voličům.

0 0
možnosti

VLAKR

1. 12. 2010 7:38
Tomáš Kupec je mladý antisemita

Vůbec nerozumím tomu, proč autor píše o "rabínu" Havlovi a přikládá k článku nějakou fotku z Havlova pobytu v Izraeli. To lze vysvětlit pouze autorovým antisemitismem, vždyť s kauzou povolební situace na pražském magistrátu to nikterak nesouvisí.

Včerejší účast Václava Havla na demonstraci v pražském magistrátu považuji za nevkusnou. Příspěvek Tomáše Kupce je však jen plivancem pubertálního fracka.  

0 0
možnosti

Higen

1. 12. 2010 8:18
Re: Tomáš Kupec je mladý antisemita

antisionista pravdepodobne ano, ale antisemita rozhodne ne ...

S pozdravem Tomáš Kupec

0 0
možnosti

akki

1. 12. 2010 7:30
Pane,

Vy jste nechtěný laciný komik! Kolik je Vám? Dvanáct? To by Vás možná omlouvalo. Takhle ovšem se hloupostí nadnášíte. Pozor: Pády bývají tvrdé!8-o

0 0
možnosti

dar.p

2. 12. 2010 7:30
Re: Pane,

R^

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS