Proč je TOP 09 levicová strana? Důvody přehledně bod po bodu:

3. 07. 2020 20:24:55
Pojďme se společně podívat, jak moc je TOP 09 ve skutečnosti pravicová strana. V jakém omylu část voličů žila, žije, volila a možná dále bude volit...

Na pomoc si k tomu vezmeme „DLOUHODOBÝ PROGRAM TOP 09“, což si myslím, je dostatečně relevantní zdroj informací o hodnotách strany a můžeme na něm postavit naše soudy. K tomu také tyto dokumenty slouží.

Se šibalským úsměvem prolétneme první bod „Svobodné a jednoduché podnikatelské prostředí“ se závěrem: „Ano, souhlas. Toto jsou známé a čitelné pravicové hodnoty, ale pozor! Nemůžeme si jimi nechat překrýt ty další body programu, které, jak uvidíte, směřují přesně opačným kurzem a to v kontradikci s hodnotami „Svobodného a jednoduchého podnikatelského prostředí“ a obecně s pravicovými hodnotami.

LEVICOVÝ BOD PROGRAMU Č. 1: Prosadíme dvě sazby DPH – 20 % základní a 10 % sníženou

OPONENTURA: Zvýhodňovat vyvolenou skupinu podnikatelských entit na trhu není pravicový přístup. Rovné zdanění bez ohledu na vlastnosti entity na trhu, by se jako pravicové považovat dalo. Samotné procentuální zdanění nemusí ale i tak být některými považováno za dostatečně pravicové, jelikož zatěžuje vyššími náklady ty společnosti, jejichž služby jsou spotřebiteli vyhledávané.

LEVICOVÝ BOD PROGRAMU Č. 2: Usnadníme skloubení rodinného a pracovního života podporou částečných úvazků, práce z domova a dalším rozšířením služeb pro děti.

OPNENTURA: Tímto TOP 09 jasně říká, že buďto vytvoří nové státní služby nebo pošle subvence na trh pro vybrané obory, které tyto služby budou poskytovat nebo bude restriktivně postihovat ty společnosti, které nebudou tyto vybrané sociální hodnoty dostatečně dle zákona podporovat. Nehledě na realizaci, jedná se o absolutně levicový přístup, který nemá nic společného s pravicovým přístupem k životu.

LEVICOVÝ BOD PROGRAMU Č. 3: Vyřešíme organizaci a financování domácí i ústavní péče tam, kde se prolínají zdravotní a sociální služby, včetně paliativní, terminální a psychiatrické péče.

OPENENTURA: Vzhledem k návazným bodům je zřejmé, že slovem „vyřešíme“ se nemyslí předání těchto služeb trhu. Že se opět jedná o podporu státní péče, která zatíží daňového poplatníka a nedá mu možnost si zvolit jinou formu zdravotního zajištění než státní. Opět tak teoreticky nastává levicové pokřivení tržního prostředí a omezování svobod občanů, kde nemají volbu si neplatit sociální a zdravotní služby, které nechtějí využívat.

LEVICOVÝ BOD PROGRAMU Č. 4: U drahé léčby zajistíme plně hrazený účinný lék na každou diagnózu.

OPONENTURA: Tak samozřejmě utopistický jazyk „zajistíme každý lék na každou diagnózu“ sám o sobě je výmluvný dost. Přidejme k tomu opět námitku, že dle pravice by zdravotní systém minimálně měl možnost paralelně plně fungovat i v privátní formě a tím je myšleno nejen péče jako taková, ale i služby jako pojištění. Násilím krást občanům peníze, aby je i přes jejich nevoli chránil a léčil, je čistě levicový paradox.

LEVICOVÝ BOD PROGRAMU Č. 5: Podpoříme organizaci pacientů. Průvodcem pacienta systémem bude jeho praktický lékař a zdravotní pojišťovna. U závažných medicínských rozhodnutí bude pacientovy hrazen druhý lékařský názor.

OPONENTURA: Opět by bylo nutné od nás získat prostředky, chápej peníze, aby bylo možné tyto sociální rozšíření implementovat. Stručně opakuji, že se opět nejedná o tržní, ekonomicky efektivní, pravicové řešení, ale o levicový nákup voličovy přízně.

LEVICOVÝ BOD PROGRAMU Č. 6: Prosadíme návrat ČR do pozice předního zastánce lidských práv, demokracie a transformační politiky ve světě.

OPONENTURA: Výraznější přihlášku k levicovým idejím si neumím představit. Řídit lidské životy, ovlivňovat hodnotové cítění jednotlivců, národů, států... co dodat? Kníže, bývalý kancléř absolutně levicového Václava Havla, jde zde cítit za každým písmenkem.

LEVICOVÝ BOD PROGRAMU Č. 7: Posílíme naši roli v Evropské unii a zasadíme se o co nejrychlejší vstup do eurozóny. Nepřipustíme, aby se ČR ocitla na periferii EU.

OPONENTURA: Pravicová strana by nedopustila, aby nad národní měnou získala kontrolu jiná než národní entita. Nehledě na to, že bezkonkurenční měnové prostředí samo o sobě není plně pravicové řešení. Dále pak snaha utužit naši roli a ukotvení v zeleno-rudém svazu evropských republik, kdy jsme nuceni přijímat jedno levicové opatření a zákon za druhým, je silně v rozporu s tvrzením, že TOP 09 je pravicová strana. Není.

LEVICOVÝ BOD PROGRAMU Č. 8: Učitel musí být jedním z nejlépe placených státních zaměstnanců. Přidáme 30 mld. Kč ročně do regionálního školství.

OPONENTURA: Opět absolutně žádná snaha o tržní pravicové řešení problematiky školství. Namísto toho laciný příslib 30 mld. Kč ročně z kapes daňových poplatníků do kapes učitelů. Jen pravicová nabídka a poptávka dokáže relevantně ohodnotit kvality učitele správnou výši mzdy.

LEVICOVÝ BOD PROGRAMU Č. 9: Zasadíme se o to, aby stát během dvou let investoval do kultury minimálně 1 % státního rozpočtu.

OPONENTURA: Kultura je ekonomické odvětví jako každé jiné. Pravice by nelobovala o financování oboru, který se sám na základě nabídky a poptávky nedokáže prosadit. Pokud se film nebo kniha na trhu sami nezaplatí, pak je zřejmé, že o tuto tvorbu zákazníci dostatečně nestojí. Je pak navýsost levicový přístup stavění se do pozice k lidem moudřejšího arbitra, který rozhodne, která kultura je pro daňového poplatníka dobrá a která nikoliv.

LEVICOVÝ BOD PROGRAMU Č. 10: Nedopustíme ani privatizaci, ani ovlivňování médií veřejné služby.

OPONENTURA: Veřejná služba „terminus technicus“ je levicový nástroj, stejně levicový jako snaha podporovat a dozorovat systém státních médií pod záminkou kontroly jejich nezávislosti. Odmítání privatizovat zbytné státní úřady samo o sobě není pravicový přístup.

LEVICOVÝ BOD PROGRAMU Č. 11: Do roku 2021 navýšíme rozpočet na obranu na 2 % HDP, jak jsme se zavázali našim strategickým partnerům.

OPONENTURA: Navýšení rozpočtu na obranu na 2 % předpokládám znamená, ne že zainvestujeme do vlastního systému obrany, ale že tyto peníze pošleme NATO, jak opravdu z našich sjednaných závazků plyne. Ovšem v dalším bodě se píše, že se aktivně zapojíme do vojenských misí našich spojenců, což ale znamená, že se nejedná o financování obrané politiky tak, jak si to každý představí, ale o spolufinancování agresivních vojenských intervencí mimo země NATO. Pravicový přístup „žij a nech žít“ bere za své.

LEVICOVÝ BOD PROGRAMU Č. 12: Budeme aktivně vystupovat proti zásahům cizí moci včetně dezinformačních kampaní nebo kybernetických útoků atp.

OPONENTURA: S kontrolou a tříděním informací na „správné“ a „závadné“ jsme se již setkali. A nebylo to v časech, kdy tady „vládla“ pravicová nálada a hodnoty. V okamžiku, kdy nás stát chrání před námi samotnými, je to levicový stát.

LEVICOVÝ BOD PROGRAMU Č. 13: Postupně utlumíme provoz úhelných elektráren a navýšíme podíl obnovitelných zdrojů elektřiny.

OPONENTURA: Opět typický příklad levicového autoritativního rozhodování, co je pro občany správné. Namísto, aby trh rozhodl, zdali je výhodnější a žádanější větrník, solár, uhlí nebo atom, tak přijde zelený levičák a na základě svých emocí rozhodne, co je pro nás správné.

LEVICOVÝ BOD PROGRAMU Č. 14: Podpoříme energetické úspory a postupnou transformaci průmyslu na nízkouhlíkovou produkci.

OPONENTURA: viz argumentace předešlá argumentace.

LEVICOVÝ BOD PROGRAMU Č. 15: Prosadíme ochranu české krajiny a přírody, včetně ochrany vody, půdy a biologické rozmanitosti.

OPONENTURA: Zřejmé nebezpečí omezování nakládání s našim vlastním majetkem.

LEVICOVÝ BOD PROGRAMU Č. 16: Zabráníme úbytku zemědělské půdy a zvětšíme rozlohu nejpřísněji chráněných území.

OPONENTURA: Levicová kontrola nakládání se soukromým majetkem. Podobná realizace bude mít za následek předně zdražení bydlení, stavebních pozemků a přibrzdění ekonomického rozvoje regionů. Vytvoří dyzbalanci na trhu, kde ceny za jídlo a bydlení nebudou odpovídat reálné poptávce lidí.

LEVICOVÝ BOD PROGRAMU Č. 17: Nedovolíme zahrabávání a pálení odpadu namísto důsledné recyklace.

OPONENTURA: Zeleno-levý donucovací recyklační program nereflektuje reálné preference lidí. Pravice by ponechala metody nakládání s odpadem na jednotlivci, který svým konáním nebo nekonáním ponese důsledky v případě, že někomu jinému způsobí škodu. Preventivní donucovací opatření jsou pak čistě levicové metody.

LEVICOVÝ BOD PROGRAMU Č. 18: Podpoříme rozvoj výroby potravin s vyšší přidanou hodnotou, především místní a regionální produkci, rodinné farmy a výrobce kvalitních potravin.

OPONENTURA: Tento levicový přístup podpory vybraných účastníku trhu bude mít za následek zejména snížení počtu konkurenčních účastníků a následně snížení kvality potravin v přímé souvislosti s omezením konkurence. Pravice by postupovala naprosto opačně. Otevřít trh všem, deregulovat, přestat dotovat. Pouze preference obyvatel ukáže, který produkt je pro obyvatele hodnotnější. Je irelevantní, který produkt je zdravý a který méně.

LEVICOVÝ BOD PROGRAMU Č. 19: Zvýšíme přitažlivost venkova pro mladé.

OPONENTURA: Toho lze docílit pouze levicovým subvenčním přístupem, tedy přerozdělováním finančních prostředků z vyspělejších částí země do těch méně vyspělých.

LEVICOVÝ BOD PROGRAMU Č. 20: Nepřipustíme neúctu ke zvířatům při chovu pro výlučnou produkci kožešiny, k hospodářským účelům a při podnikání v oblasti množíren.

Zde by opět pravice ponechala na lidech, zdali svým výběrem podpoří nebo naopak nepodpoří entity, které produkují specifickým způsobem výsledné produkty. Je na konzumentovi, aby rozhodl, zdali je mu přednější levný produkt nebo metoda, jakým je ho dosaženo.

Autor: Tomáš Kupec | pátek 3.7.2020 20:24 | karma článku: 33.46 | přečteno: 1392x

Další články blogera

Tomáš Kupec

Lidstvo se stává oběti vlastního seberozvoje! (cenzurováno?)

Byl jsem z několika zdrojů upozorněn, že mi byl tento text (stejně jako některé další texty a přilehlé diskuze) cenzurován. Přikládám jej tedy jako nový článek a budu doufat, že mi cenzor podá vysvětlení pokud zasáhne. Děkuji.

5.8.2022 v 13:30 | Karma článku: 9.36 | Přečteno: 288 | Diskuse

Tomáš Kupec

Komu se hodí válka

Západ se potýká s masivními demonstracemi. Austrálie, Nový Zéland, Německo, Nizozemí, Švýcarsko, Spojené státy, Kanada, atd. Násilím je jednotlivé státy potlačují. Bijí se ženy i starci. Zakazuje se demonstrovat.

3.3.2022 v 13:32 | Karma článku: 22.32 | Přečteno: 861 | Diskuse

Tomáš Kupec

V roce 2020 a 2021 zemřelo nejméně lidí ve věkové skupině 0-39 let za posledních 10 let

Z dat ČSU (Českého statistického úřadu) vyplývá, že v roce 2020 zemřelo nejmenší množství lidé za posledních 10 let ve věkové skupině 0-39 let.

29.11.2021 v 19:29 | Karma článku: 20.78 | Přečteno: 872 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 12.00 | Přečteno: 119 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 496 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 62 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1739

Ostravák žijící toho času v Praze.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...