Tomáš Kupec

Generální tajemník Rady Evropy udělil EU Nobelovu cenu za mír

12. 10. 2012 13:35:00
Generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland dnes oznámil, že jeho pětičlena komise udělila Nobelovu cenu za mír Evropské unii. Odůvodnil to více než šesti desetiletími šíření míru, usmíření, demokracie a lidských práv. Prezident České republiky Václav Klaus prvotní informaci o uceněnění Evropské unie Nobelovou cenou nevěřil a považoval to za legraci. Jeho reakce je pochopitelná a není rozhodně ve společnosti osamocená.

Vskutku zarážlivě působí odůvodnění opírající se o šíření míru, porozumění a demokracie. Jen stručně si uveďme, co proces integrace Evropské unie skutečně provází.

  • EU a demokracie? Každý z nás vidí, že demokracie se nopak vzdaluje od jednotlivých lidí, oblastí, krajů, národních států směrem k Bruselu. Naopak dobře vnímáme, že průběh násilné a nedemokratické centralizace (Lisabonská smlouva) nemá s demokracii nic společného. Vzpomeňme na slíbená a neuskutečněná referenda nebo na ty referenda, která se opakovala do té doby, dokud nebylo odlasováno pro Evropskou myšlenku.
  • EU a porozumění? Evropská unie se o porozumění mezi rozdílnými kulturami snaží velmi zvláštní metodou – vytvořením tzv. multikulturní společnosti. A jaký je výsledek? Porozumění? Ne. Naopak sváry, vzrůstající etnické napětí a rasově motivované zločiny. A takto si EU zasloužila o porozumění?
  • EU a mír? Vzpoměňme na nepokoje ve Francii, Anglii, Řecku, Španělsku. Zapátrejme v paměti, zapátrejme v historii, co produkovalo omezování národních suverenit. Vždy to bylo jedno jediné, omezování vyvolávalo snahu národa si opět vydobýt vlastní suverenitu, vlastní svobodu. Země EU se také angažovaly v mnoha válečných konfliktech v Africe, v Iráku nebo například Afganistánu. EU a Nobelova cena za mír?! Vtip nebo politický akt?

O co tady tedy jde? Podle mého názoru jde o poskytnutí ideologické berličky organizaci, která se nyní pomalů naklání pod tíhou své vlastní robustnosti a špatných rozhodnutí. V celé Evropě se zvedá vlna odporu proti Evropskému vládnutí, které mnozí označují za novodobý fašismus 21. století, EU se logicky brání, snaží se sama sebe označovat za spasitele. Skvělá zpráva, EU má zapotřebí se ospravedlňovat.

Autor: Tomáš Kupec | karma: 26.56 | přečteno: 1284 ×
Poslední články autora