Libye - ideový šovinismus globalizátorů

25. 03. 2011 3:50:16
Dokud se arabské země hodily globalizátorům do mozaiky jejich politických hrátek, nebyly z jejich strany v přímém ohrožení. Ovšem nyní, kdy se dosáhlo určité arabské demoralizace a povedlo se částečně demontovat jejich celkovou soudržnost, jsou na řadě další kroky dlouhodobé strategie, která má v této fázi za úkol, vypořádat se s těmito nyní již nepotřebnými (opotřebovanými) nástroji - autoritami arabského světa.

Podobně jako ve hře v šach, kdy mnohdy figury oponenta účelově necháváme „neohrožené“ a nutíme jej tak provádět tahy, které jsou v prospěch naopak našich záměrů, globalizátoři ovládají mnohé figury a tahy arabské strany. Jsem přesvědčený, že intervence globalizované části společnosti (zemí pod vlivem americko-izraelské ideologie) proběhla ještě před vyhlášením bezletové zóny nad Libyi. Vůbec celá ta kýčovitě vybarvená arabská revolta a hon za demokracii, jak ji média prezentují, byla od začátku až příliš okatou napodobeninou roku 1989. Možná bychom se podivili, někteří možná ne, kdybychom zapátrali po těch, kdo financovali, ideově „vzdělávali“ a jinak podporovali klíčové jádro arabských nepokojů – tzv. intelektuální třídu. Mám pocit, že zde tak trochu skrze média zasmrádla modifikovaná podoba naší staré známé „pravdy a lásky“. Buď je to skutečně tak, nebo nás média uvádějí v omyl. Každopádně bych se v této souvislosti rád pozastavil nad některými výroky naší „intelektuální obce“, která se k pravdě a lásce hrdě hlásí a intervenci v Libyi podporuje.

Pomocná ruka obyčejným arabům

Zastánci intervencí se z pravidla hají povinnosti bojovat za lidská práva a za osvobození utlačovaného obyvatelstva z područí nevhodného typu totalitní vlády. Kritiky a odpůrce takového vměšování, „bojování za věc“, pak obviňují z bezcitnosti a nedostatku citu pro humanitu, nálepkují je jako výhledem omezené nacionalisty. Pravdou je, že opak je pravdou, že člověk s přirozeným citem pro humanitu a spravedlnost nedělá unáhlené soudy a nehraje si na pána boha, který všemu rozumí nejlépe a jehož kroky jsou vždy jen ty nejlepší. Je zde několik zásadních otazníků. Na čí straně je nepokoji „postižený“ národ, společnost? Je-li potřeba vnějších intervencí, čeho je to známka? Znamená to zejména jedno, že revoltující část je menšinou a tedy taková změna není přáním většiny obyvatel a není tak snadno ospravedlnitelná, jak se nám to prezentuje.

Armáda utlačuje skutečnou touhu obyvatel země

Mnozí namítají, že většina změnu chce, ale militantní část národa ji brání. Zde je ovšem klíčová otázka, zdali jsou zaměstnanci státu (vojáci, policisté, hasiči, úředníci atd.) řádnými občany a členy společnosti. Já tvrdím, že ano, že to nejsou vygumované loutky, vyzbrojené stroje, ale lidé s vlastními názory a idejemi. Je tedy na místě brát jejich postoje jako řádné, občanské a tak je také respektovat. Budeme-li brát a chápat tuto myšlenku jako správnou, co se pak v kontextu s ní vlastně v Libyi děje? Bohužel, to co vidím, je z každého úhlu pohledu jedno a to samé. Vidím trpící, cizími armádami bombardované obyvatelstvo, ztrácející vlastní suverenitu a svobodu díky idejím minoritní části společnosti, která aby uspěla a změnila režim k obrazu svému, musela povolat vnější politicky spřízněné síly. Jedná se pak v takovém případě o přirozenou změnu společnosti, o její svéprávný krok kupředu? V žádném případě nejedná! Jediný, kdo nyní udělál krok vpřed a řídí tuto změnu, jsou globalizátoři, kteří tak ušlápli další díl svobody, který nám na světě ještě zbývá. Takový je můj zjednodušený pohled na věc, takový je můj postoj k intervenční politice v Libyi. Zde je můj nevýznamný protest, kterým se připojuji k ostatním hlasům, kritizující aktuální dění v Libyi.

Zamysleme se přeci ...

Pokud se nejedná o vojenský přepad spřátelené země, nemáme jako cizí země žádné právo se jakkoli vměšovat a ovlivňovat tak přirozený vývoj jiné společnosti. Nikdo to právo nemá, jen obyvatele té země ...

Autor: Tomáš Kupec | pátek 25.3.2011 3:50 | karma článku: 18.05 | přečteno: 1185x

Další články blogera

Tomáš Kupec

Lidstvo se stává oběti vlastního seberozvoje! (cenzurováno?)

Byl jsem z několika zdrojů upozorněn, že mi byl tento text (stejně jako některé další texty a přilehlé diskuze) cenzurován. Přikládám jej tedy jako nový článek a budu doufat, že mi cenzor podá vysvětlení pokud zasáhne. Děkuji.

5.8.2022 v 13:30 | Karma článku: 9.36 | Přečteno: 288 | Diskuse

Tomáš Kupec

Komu se hodí válka

Západ se potýká s masivními demonstracemi. Austrálie, Nový Zéland, Německo, Nizozemí, Švýcarsko, Spojené státy, Kanada, atd. Násilím je jednotlivé státy potlačují. Bijí se ženy i starci. Zakazuje se demonstrovat.

3.3.2022 v 13:32 | Karma článku: 22.32 | Přečteno: 861 | Diskuse

Tomáš Kupec

V roce 2020 a 2021 zemřelo nejméně lidí ve věkové skupině 0-39 let za posledních 10 let

Z dat ČSU (Českého statistického úřadu) vyplývá, že v roce 2020 zemřelo nejmenší množství lidé za posledních 10 let ve věkové skupině 0-39 let.

29.11.2021 v 19:29 | Karma článku: 20.78 | Přečteno: 872 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jiří Kačír

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.

29.3.2024 v 16:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 76 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 19.04 | Přečteno: 269 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 55 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 12.27 | Přečteno: 153 | Diskuse
Počet článků 62 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1739

Ostravák žijící toho času v Praze.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...