Nepřímý argument proti centrálně řízené Evropě

7. 03. 2011 13:24:07
Tento příspěvek jsem se rozhodl napsat v době, kdy jsem sbíral podklady pro mou bakalářskou práci, ve které analyzuji využívání interaktivních tabulí ve vzdělávání. Procházel jsem základní i střední školy, debatoval se zástupci managementů i jednotlivými učiteli, navštívil město i obecní úřad. Vše proto, abych mimo jiné pochopil princip hospodaření škol, abych si udělal obrázek o jejich strategickém uvažování.

Peníze
Byť je má práce zaměřená primárně na pedagogickou stránku, obsahem není nikterak složitá, musel jsem se a přiznávám, že vcelku rád, otřít také o problematiku financování škol, které na první pohled s mojí prací vůbec nesouvisí. Rozhodl jsem se mírně poodkrýt populistickou argumentaci vedení škol k masivním investicím do i-tabulí a jiného příslušenství, které se pohybují v řádu statisíců mnohdy miliónů korun a pochopit, kdo nebo co skutečně řídí hospodářskou politiku jednotlivých škol.

V této věci se naplnila má určitá skepse a obava. Mnohé školy se neřídí zdravým rozumem, svými skutečnými potřebami, ale nevědomky se nechávají ovlivňovat vnějšími vlivy. Nejvýraznějším je centralizovaný dotační systém Evropské unie, který sofistikovaně demotivuje školy efektivně hospodařit. V čem je problém? Unie dá k dispozici národním státům určitý obnos peněz, o jehož dílčí části pak školy vedou jakousi „soutěž“ prostřednictvím jimi podaných projektů. Ty řádně podané s tabulkově verifikovanými parametry lehce uspějí. Školy tak získají prostředky, které jsou dle svého projektu zavázané utratit, například za nákup interaktivních tabulí v hodnotě 1 mil. korun. Což by ale z vlastních rozpočtů mnohdy neudělaly, protože by pro své finance našli jiné efektivnější uplatnění. Unie vždy nehradí plnou částku, to znamená, že školy tyto projekty z velké části ve výsledku spolufinancují ze svého. Nabízí se tedy otázka, zda je financování těchto projektů ukázkou umného hospodaření nebo naopak ukázkovým mrhání unijními financemi, respektive námi vydělanými penězi, které skrze odevzdané daně putují prostřednictvím unie zpět například do těchto projektů.

Hovořil jsem s ředitelem jedné základní školy. Ptal jsem se jej, proč vynaložil přes milión korun za nákup interaktivních tabulí, co bylo záměrem investice. Odvětil, že se mimo jiné snaží přirozeně konkurovat školám, které tabule již často prostřednictvím unijních peněz nakoupily. Že zde existuje primárně konkurenční boj mezi školami v rovině materiální, kdy školy zápasí o nejmodernější a nejatraktivnější zařízení. O to, která škola je nejaktivnější a nejúspěšnější, co se získávání evropských dotací týče. Shodli jsme se, že konkrétní výsledky a kvalita vzdělávání hrají v získávání nových žáků až sekundární roli - alespoň na školách základních. Shodli jsme se, že hlavním viníkem je evropská intervence do fungování národních školských systémů, kdy unijní normy a perspektiva generalizovaně definují, jakým směrem se má evropské respektive dílčí národní školství vyvíjet, jak má vypadat kvalitní evropská škola a podobně. Zkrátka pokřivené pseudohumanitní socialistické vidění Evropy nám diktuje přímo i nepřímo, jak bude naše vzdělávání vypadat a rozhoduje, jakou bude či nebude mít úroveň.

Autor: Tomáš Kupec | pondělí 7.3.2011 13:24 | karma článku: 23.58 | přečteno: 1849x

Další články blogera

Tomáš Kupec

Lidstvo se stává oběti vlastního seberozvoje! (cenzurováno?)

Byl jsem z několika zdrojů upozorněn, že mi byl tento text (stejně jako některé další texty a přilehlé diskuze) cenzurován. Přikládám jej tedy jako nový článek a budu doufat, že mi cenzor podá vysvětlení pokud zasáhne. Děkuji.

5.8.2022 v 13:30 | Karma článku: 9.36 | Přečteno: 288 | Diskuse

Tomáš Kupec

Komu se hodí válka

Západ se potýká s masivními demonstracemi. Austrálie, Nový Zéland, Německo, Nizozemí, Švýcarsko, Spojené státy, Kanada, atd. Násilím je jednotlivé státy potlačují. Bijí se ženy i starci. Zakazuje se demonstrovat.

3.3.2022 v 13:32 | Karma článku: 22.32 | Přečteno: 861 | Diskuse

Tomáš Kupec

V roce 2020 a 2021 zemřelo nejméně lidí ve věkové skupině 0-39 let za posledních 10 let

Z dat ČSU (Českého statistického úřadu) vyplývá, že v roce 2020 zemřelo nejmenší množství lidé za posledních 10 let ve věkové skupině 0-39 let.

29.11.2021 v 19:29 | Karma článku: 20.78 | Přečteno: 872 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 29.79 | Přečteno: 372 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 25.72 | Přečteno: 1364 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 242 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 185 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.32 | Přečteno: 249 | Diskuse
Počet článků 62 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1739

Ostravák žijící toho času v Praze.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...